contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

Name *
Name

147 Wappoo Creek Drive, Suite 400
Charleston SC 29412

843.762.2222

RETIRED NARRATIVES


SOTUHTRUST BANK

The design challenge of the new South Trust Bank building was placing a 21st century structure in an 18th century context. The building is located at the site of the original bastions of the original walled city of Charleston SC. There are only three materials on the exterior of the building – each occupying a distinct layer of highly figured pre-cast concrete & then an intermittent layer of muntz metal. The muntz metal is used wherever people touch the building – doors, handrails & window frames. The stucco expresses a bleached white aesthetic while the pre-cast is used to express something more rich & detailed by light and shadow. The muntz metal expresses its own rapid state of change as it patinas from exposure to the coastal air & human touch.


HAMPTON LIBRARY

Early in the design process, meetings were held with the community to identify the spirit of Hampton County and critical needs for their library. The result includes the renovation of the existing 2,600 GSF facility and a 5,000 GSF addition that will introduce flexible spaces for gathering, vital access to technology, and creative tools for learning and making. The design also includes murals by a local illustrator, a gallery space to celebrate community treasures, and a large multi-purpose space for the expansion of library programs, lectures and community meetings allowing the library to become a central hub of activity in Hampton.


YEAMANS HALL CLUB SERVICE CENTER

The program for this facility, located in a golf community planned by the Olmstead Brothers in the early 20th century, called for a central service center. The service center houses the finance office, all laundry service & bulk dry & refrigerated storage for the kitchen that supports the club house. It also provides storage for seasonal items & is the drop-off location for bulk product & UPS/FedEx deliveries for the 30+ residents that live in this pristine neighborhood. The building’s massing is broken to respond to the surrounding golf community. This allows more flexibility for sitting amongst the majestic oaks & to better service vehicular access. The volumes are simply stated with an exterior ribbing that relates to its early 20th century neighbors.


WARING SENIOR CENTER

The scope of this project was to design a new 16,000 SF health + wellness center to be constructed on the campus of the Bon Secours Saint Francis Hospital in West Ashley. The new center will be nestled in the woods, providing the community a retreat from their daily lives to an oasis engaged with nature. The facility will provide adults age 50+ the opportunity to exercise, socialize, and engage through a variety of activities and events focused on active lifestyles, well-being and growth. Participants have the opportunity to pursue interests, interact with their community and share their experiences, and are encouraged to continue their independence. The building functions are distributed along a clerestory-lined main axis for easy way-finding. Outdoor gardens, trails, and four Pickle Ball Courts provide a true escape for participants. The facility is designed to reflect the ideals expressed through a series of community workshops: access to nature, substantial daylighting, small group social spaces, room flexibility, interior and exterior rooms. Meeting the vision of the community and its users has been key to this project. As one user stated, “We want a living center, not a nursing home. We have a lot more life to live. The building should reflect that.” 


RICHLAND LIBRARY BALLENTINE

As Richland Library defines the Library as Studio, the new Ballentine branch is one of the first testing grounds for the implementation of innovative programming concepts. Community meetings and focus groups revealed a strong identity of art, craft, and connection to nature. A sloped, wooded site and the desire to create a refuge that is interconnected with the outdoors led to the concept of a treehouse library that incorporates outdoor program space and extremely flexible indoor domains. The space program was developed through mapping activities that form the basis for program components within the dominant domains of Education & Growth, Teen Engagement, and Arts & Literature. An outdoor deck, reading great room, puppet theatre, built-in activity wall with reading nooks, maker space, and an art studio are key features. A completely flexible approach to defining space with furnishings makes the library eminently adaptable throughout the day.


RICHLAND LIBRARY BLYTHEWOOD

This small branch library serves a community with a long rural history and a strong vision for future development. The master plan for the Town Center district of Blythewood lays the framework for an urban fabric. The renovation and addition to this existing branch is a pioneering civic project for both the town and the Library as Studio. The identity of the library is rooted in a back porch feeling, and has a primary focus on children’s services. Outdoor program spaces seek to connect to the larger community through park settings and neighboring ball fields, and the interior program has a market square concept to provide maximum flexibility for multi-faceted programming within a small footprint.


RICHLAND LIBRARY ST. ANDREWS

Richland Library St. Andrews is one of the larger locations in the Richland Library system, and serves a diverse community with a high level of creative energy, including a very active guitar club. With a focus on teen engagement and career advancement, the renovation and expansion of this urban site seeks to soften the hard edges and weave outdoor program space into the library experience. A theme of imagination and innovation drives the exploration of program components. Collaborative gathering spaces are added to the footprint, including an entry plaza and reading garden. Technology access is woven through the domains and activity-based programming is supported by flexible multi-faceted spaces and furnishings.


SOUTH CAROLINA WELCOME CENTERs AT FORT MILL + hardeeville

South Carolina Department of Parks, Recreation and Tourism’s mission is to grow South Carolina’s economy by fostering sustainable tourism economic development and effectively marketing our state to increase visitation and improve the quality of life for all South Carolinians. SCPRT and Liollio are focusing on the visitor experience and the traveler’s first impressions of the State established through the Welcome Center design. The new designs allow the expression of the buildings to respond to the surroundings, culture and location. A warm and inviting center is achieved through building materials, form, color, textures, and a front porch element acting as the main entry. An innovative aspect to this project is related to service design. South Carolina Department of Parks, Recreation and Tourism is piloting new customer service that is similar in many ways to Richland Library. Moving from fixed central desks to roving staff, with multiple technology-based interfaces from iPads to touchscreens to kiosks, the design of the new Welcome Centers blends a local identity and sense of place with the broader context of tourism in South Carolina. A flexible, adaptable space with mobile furnishings and integrated technology is the primary focus of these projects.


DEPARTMENT OF HOMELAND SECURITY: ST. ELIZABETHS CAMPUS

The former St Elizabeths Hospital campus is a National Historic Landmark Site that was founded in 1855 as a Government Hospital for the insane. The original hospital building was a variation on the Kirkbride plan that sought to use building design and organization to provide a more humane treatment environment. The massive undertaking being led by Goody Clancy is perhaps the largest public building project since the Pentagon. Once completed, the campus will comprise roughly 4.5 million gross square feet of office and related space for approximately 14,000 employees. The campus will serve as the consolidated headquarters for the Department of Homeland Security including a National Operations Center and individual headquarters forFederal Emergency Management Agency (FEMA)Transportation Security Administration (TSA)Customs and Border Protection (CBP) and Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Liollio’s role in this historic project has been to complete an assessment, documentation and cataloguing of all exterior windows and doors for 16 buildings. Following the extensive on site evaluations, Liollio will complete window schedules and details that layout existing conditions and necessary repairs for each window. Read more about the GSA Development of St. Elizabeths Campus here.