contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

Name *
Name

147 Wappoo Creek Drive, Suite 400
Charleston SC 29412

843.762.2222

IMG_6211.JPG

On The Boards


CHILDREN'S MUSEUM OF THE LOWCOUNTRY

The Children’s Museum of the Lowcountry is a non-profit organization that strives to engage young children to explore environments and stimulate curiosity through the power of PLAY. The existing 400’ long historic Camden shed (10,600 SF) will be renovated and a 9,000 SF two-story addition will be built along Ann Street to create a new front entry and public face for the Museum. Visitors will enter through a lively exterior plaza with brightly-colored skewed steel columns inspired by the childhood game Pick Up Sticks®.  The addition includes an expanded lobby, retail space, toddler area, a two-story vertical climber, birthday party room, and new exhibit spaces. New exhibits rooted in Charleston will be designed throughout the Museum. The renovation and expansion will allow the museum to serve more families and expand outreach in the community.


Matilda F. Dunston Elementary

This project for Charleston County School District is a new 75,000 SF, 500 student, pre-K through 5th grade elementary school to replace an existing pre-K through 3rd grade elementary school on the current site. Due to the lack of swing space for relocation of current operations, Liollio is tasked with designing a phased replacement while maintaining safe and secure operations of this 1950s-era school.  Dunston is an extremely popular school that has strong community ties with activities for students and families including Family Bingo Night and their famous Cinderella Ball, so maintaining access to the site for after school activities was imperative. Through an innovative phasing plan for demolition, installation of new portable classrooms and creative site design solutions, the school will be replaced within the constraints of a small site while the main portion of the original building remains in operation. The design turns existing site constraints into opportunities, preserving grand oak trees to frame views from the interior and shade in the play area, as well as orienting the footprint to have a presence along Remount Road and take advantage of views to the wetlands. The finished school will provide modernized classrooms and up to date media center, café and multi-purpose rooms, as well as computer labs and special area classrooms including: art, music, science, resource, small group and maker spaces. It will also continue to provide space for the Cub Café and soft program areas throughout to reward students’ success with the school’s PBIS program and enhance the faculty’s ability to deliver their innovative curriculum for their students for generations to come. Occupancy is anticipated in 2019. 


CITY OF CHARLESTON FIRE STATION #11

Upon initiating the design for the new City of Charleston Fire Station 11, city leaders asked that the new building be iconic, with a meaningful  presence that would convey transparency of operation and a reverent nod to its significant neighbor. Station 11 will be constructed next to the site memorializing 9 fire fighters who perished in 2007. The program required that the fire trucks in the apparatus bay be visible from the Memorial Park.  A design inspired by historic Charleston fire station building language, the new station features an single arch opening at the apparatus bays. On the façade fronting the Memorial Park, 9 tall vertical windows pay tribute to the fallen heroes, with 9 streams of light falling softly upon the park landscape, always connecting this close family of firefighters. In addition to the 3 bay apparatus room,  the new two-story 14,000 sf facility will house the central training center, administrative spaces, sleeping and living quarters. A bell tower, reminiscent to the old training towers , defines the main entry to the building. The historic bell from the old Meetings Street Station will proudly sound, reminding all of the significance of these heroic public servants.


THE CITADEL BASTIN HALL NEW SCHOOL OF BUSINESS

This three story 44,000 SF facility will modernize the business education program to prepare cadets to become leaders in the business community. The program includes a business commons for group projects, a Bloomberg Financial Services Lab, Innovation Lab, mock interview room, sales classrooms and break out rooms, in addition to flat, flexible classrooms, tiered classrooms and faculty offices. The design is sited to create a new quad of The Citadel campus and becomes a new public face to the City of Charleston. Honoring the tradition of The Citadel and respecting the architectural character, the design incorporates modern characteristics showing the institutions transition into the 21st Century with an optimism for the future. In association with Ikon.5 Architects.


NEW MUSC COURTENAY DRIVE GARAGE & PUBLIC SAFETY OFFICE

 The design concept for the proposed parking facility at Cannon Street and Courtney Drive is the product of contextual influences and the opportunities and constraints presented by the site. The design concept floats the mass of the parking garage above an open, inviting pedestrian environment which extends under the umbrella of the structure. This will activate the street edge and provide pedestrians with protection from the weather and adjacent traffic. The design also includes the relocation of MUSC’s Public Safety Department to the first floor. This office will provide Public Safety with additional operational capacity in an expanded space. Employees parking in the garage and pedestrians in the Medical District will benefit from Public Safety’s presence. The lowest level contains ADA parking to maximize space for vehicle stacking upon entering and exiting the garage. High speed gates and advanced vehicle recognition systems will allow for faster vehicle ingress and egress. The design of the garage responds to the Charleston typology of buildings with a contemporary massing strategy focused on creating a light, bright and inviting environment.


Cape Lookout Lighthouse c.1859

Cape Lookout Lighthouse, c.1859, is located at the Cape Lookout National Seashore on the South Care Bank in North Carolina. It is 163 feet tall and constructed of load-bearing brick walls and is topped with a metal and glass lantern. The lighthouse is painted a distinctive black and white diamond pattern. Liollio’s effort includes the exploration of a range of feasible treatment alternative actions and identification of a preferred action for the structural repairs and improvements throughout the lighthouse. Liollio is also investigating options to remove existing exterior coatings and apply a new paint system appropriate for long term preservation of the structure.



LIOLLIO IS AN ISO 9001 CERTIFIED FIRM #C0195740-ISI

© 2017 Liollio Architecture, PC